Internet Explorer 10 (RTM) bemutató

IE10_bemutatA következő cikkünkben a Microsoft legújabb böngészőjét szedi egy kedves olvasónk darabjaira és bemutatja részletesen. Elöljáróban annyit, hogy akinek még a régebbi exploreres időkből vannak rémképei (IE8) az nyugodtan felejtse el őket és bátran adjon esélyt a legújabb böngészőnek. Részletek a Tovább gombra kattintva.

Előszó

Az idehaza a Windows XP-t csak mostanában, de a világon már augusztusban legyőző Windows 7 2009 októberében egy már akkor sem túl korszerű, de már több mint féléve létező Internet Explorerrel érkezett… a 8-assal. A Microsoft számára a legfontosabb ütemterv az operációs rendszereké, ettől térnek el a legnehezebben és a legritkább esetben. A 2001 óta eltelt időszakban ez egyszer fordult elő amikor ugye a Windows Vistával csúsztak egy teljes három éves fejlesztési ciklust. Általában úgy szokott lenni, hogy új operációs rendszer új verziójú böngészővel, médialejátszóval stb. érkezik. Ez így volt az XP idejében is – mely a 6-os IE-t hozta -, így volt a Vista esetében is – Internet Explorer 7.0 többfüles böngészéssel és védett móddal -, és részben így volt a Windows 7 esetében is, mert tény, hogy már a 8.0-val érkezett, de ez a böngésző már jóval a Windows 7 megjelenése előtt elérhető volt a Windows XP és a Windows Vista felhasználók számára…

Windows Internet Explorer 10.0 RTM névjegye – A Windows 8-ban már nincs külön 32 és 64-bites változat, csak az utóbbi

A Vista idején illetve korábban a rend az volt, hogy elsőként az új operációs rendszert használók élvezhették, majd rá pár héttel vagy hónappal a régebbi rendszereket használók is megkapták az újdonságot. A Windows Internet Explorer 9.0 még Béta fázisban sem volt a Windows 7 megjelenésekor és ugye az nem túl esélyes, hogy egy böngésző miatt – mely egyébként szerves része a Windows operációs rendszereknek – elhalasszák magának az OS-nek a kiadását. A meglepő egy picit az volt, hogy az Internet Explorer 8.0-val nem várták meg a Windows 7 debütálását, hiszen az IE 7.0 biztonsági frissítéssekkel sokáig húzta… tartható lett volna a dolog, hiszen egyfelől még most is kap frissítést, másfelől pedig ami a szabványokat követi az IE 8 sem volt egy bajnok… e tekintetben kardinális változásokat a Windows Internet Explorer 9 (RTM) hozott tavaly márciusban. A Windows Internet Explorer 10 esetében Redmond visszatért a jól bevált és logikus elvhez, miszerint szinkronban jelenteti meg az új böngészőt a Windows 8-cal egy időben. Amint azt írtam, az operációs rendszerek megjelenése közti három év lényegében kőbe van vésve, de az egyes böngésző verziók között eltelő időintervallum nincs. Az egy relatíve rugalmas dolog, amivel lehet bűvészkedni. A Microsoft már az Internet Explorer 9.0 idején ígéretet tett arra, hogy a korábbiaknál sűrűbben fognak megjelenni az egyes főverziók. Ez lehet 1.5 év is de akár 1 év is… a jövő zenéje.

Ahogyan már a korábbi verziónál is, az MS a HTML5-re fókuszál most is. Mindazonáltal tudni kell, hogy a HTML5 szabvány még mindig nincs teljesen készen, a legújabb dolgok támogatására azon a böngésző fejlesztő cégek az esélyesebbek melyek lényegesen sűrűbben jelentetnek meg új főverziókat… A Google és a Mozilla.

A redmondi vállalat honlapjának erre szakosodott oldalán részletes táblázatokban foglalta össze a Windows Internet Explorer 9.0 előnyeit csaknem két évvel ezelőtt, és eme jó szokásukat ezúttal is megtartották.

Cross-browser Test Results Summary Forrás: Microsoft

Az MS kitett ezen a téren is magáért, a fentebbi táblázat az azonnali áttekintés szempontjából a legrelevánsabb, ám tudni kell, hogy több füles igen bonyolult táblázatok érhetők el egy oldalon belül, melyeket mindet lefényképezni igen masszív meló lenne. Sokkal részletesebb tehát mint az Internet Explorer 9.0 idején volt…

A táblázat felső részében látható a kategóriákra osztás, és nem csak ez az egy táblázat van.

Aki nagyon kíváncsi a legapróbb részletekre is, látogasson el a Microsoft IE Test Center-be.

Most jönne a telepítős rész, de itt mindjárt két oldalt meg is takarítunk, mert a cikket az Internet Explorer 10.0-t eleve tartalmazó Windows 8-ról írom, és a szerkesztés időpontjában még a Windows 7-re majdan érkező új böngészőnek még csak az előzetese érhető el. Úgyis mondhatnám, hogy a telepítő rész kimarad, mert jelenleg nincs rá mód :-)

Windows Internet Explorer 9.0 – Windows 7- 138 pont

Windows Internet Explorer 10.0 – Windows 8 – 320 pont. Itt a lényeg :)

Egyébként itt lábjegyzetként elmondanám, hogy a 10-es IE már Windows 7-nél régebbi rendszerre nem fog megjelenni, tehát Windows Vistára sem!

Az Internet Explorer 10 körülbelül úgy viszonyul az Internet Explorer 9.0-hoz, mint a Windows 7 a Vistához. Az Internet Explorer 8 és a 9 közötti különbség pedig olyan drasztikus mint az XP és a Vista közötti. Az IE 10 alapja tehát az IE 9, azonban természetesen jelentős fejlesztések történtek.

Nos nézzük akkor, milyen eklatáns böngésző is vált az Internet Explorer 10-es verziójából.

Ismerkedés a megújult Desktop GUI-val I.

A Windows Internet Explorer 10 hagyományos asztali verziójának megjelenése csak két okból kifolyólag nem teljesen olyan külsőre mint közvetlen elődjéé volt. Az egyik, hogy a Microsoft a Windows 8-al egy új minimalista – sokak szerint puritán – dizájn és látvány világot hozott be a köztudatba, mely azt eredményezte, hogy egyúttal kivezette a már két Windows generáció óta jelenlévő Aero Glass-t – aminek én örülök is, mert már uncsi volt az üveg effekt, no és a képek méretére is rendkívül jó hatással van -, a másik ok pedig ami ezzel szoros összefüggésben van, hogy nem csak átlátszóság nincs, de térhatás sem, ami az Internet Explorer esetében az adott ablakban megnyitott lapfüleknél is tetten érhető. Teljesen belesimulnak a böngésző többi részének síkjába, még az IE 9.0-nál Windows Vista és Windows 7 esetén azért volt némi domborodás.

Windows 8 PRO 64-bites operációs rendszeren futó Windows Internet Explorer 10.0 alapértelmezett kinézete a gyári témával.

Ami azt illeti az MS a Windows 8 esetében a témák rendszerét is tovább egyszerűsítette. Most lényegében annyiból áll a dolog, hogy amilyen képet állítunk be háttérnek, az abban domináló színt fogja megkapni a szoftverek ablakának kerete. A Windows 8 új látványvilága egyszerre beszél egyszerűségről, letisztultságról, eleganciáról és szépségről, és ami a legfontosabb, süt róla, hogy mennyire kevésbé erőforrás igényes, mint a Windows Vista vagy a Windows 7. Talán még a Windows XP dizájnjánál is egyszerűbb – azt leszámítva, hogy itt azért van minimális áttetszősség -, de ebben az a legnagyszerűbb, hogy mindez 11 évvel a Windows XP piacra dobása után valósulhatott meg, és hogy az emberek pozitívan tudták fogadni a csili-vili Glass effekt hiányát, ami azt jelenti, hogy nem hiányzik már a többségnek a korábbi két Windows üveges látvány világa, jó volt szép volt, elég volt, itt van az ideje változtatni, és hát a túlbonyolított üveg effekt helyett a másik véglet lett a befutó. Ezt egyébként a játékosok is üdvözölték. A sikert pedig az 1 hónap alatt eladott 40 millió Windows 8 elég kitűnően példázza. Persze vannak olyanok is akiknek nem jön be az új stílus, de szerencsére a többségnek igen.

Ha ismerős lenne az árnyalat: Google Chrome keretének színe Windows XP operációs rendszeren…

Sok XP-s Chrome felhasználónak lehet Déjà vu érzése, igen az a dolog oka, hogy Windows XP operációs rendszeren a Chrome – alapértelmezett téma esetén – keretének színvilága lényegében megegyezik a Windows 8 gyári hátterével „színezett” IE 10 keretének színével… hogy ez véletlen e vagy sem, döntse el mindenki maga :)

Windows 8 vezérlőpult – Megjelenés és személyes beállítások – Személyre szabás: Az alapértelmezett Windows téma az aktív

Windows 7-nél is lehet az ablak színét módosítani, háttérhez igazítani, de az nem automatikusan történik, csak akkor változik dinamikusan, ha Windows 7 témát telepítünk… akkor megváltozik a témához illően, de egy téma bár több képet tartalmaz, egy ablak szín tartozik azokhoz akkor is ha eltérő színvilágú képekről van szó. Van lehetőség természetesen manuális ablakszínváltásra is.

Windows 8-ban Windows téma a szép kék keretet adó háttérrel.

Sötétebb tónusú kék

Most akkor következzen pár példa az ablak keret színekre. A színválaszték lényegében végtelen, ahány háttér annyi féle szín.

Újabb háttér, újabb színséma.

Amint az látható az Internet Explorer felső szegmense vagy felső sávja, továbbra is eléggé helypazarló, ami nem lenne gond, ha nem pont a helytakarékosság okán – a konkurensekhez hasonlóan – rejtették volna el a menüsport és kapcsolták volna ki alapértelmezés szerint a kedvencek sávot. A felső sáv vastagságának ügyében szerepe van a hatalmas vissza gombnak is, ami igazán lehetne kisebb méretű is. Szóval ezt a „menüsorral megtakarítunk a nagy gombbal meg pazarlunk” metódust nem ártana revideálni.

Egy picit megint más, de még mindig kék

… és lila a képen pedig szín alapjául szolgáló háttér is látszik.

Az Aero Glass eltűnt, az Aero viszont nem, és így az AeroPeek sem.

AeroPeek és megint változott a háttér, amint az kikövetkeztethető :-)

Nincs üvegszerű hatás tehát, de minimális áttetszőség igen – erről majd később. Azonban vannak az Aeronak más előnyös szolgáltatásai is, melyek vagy megmaradtak, vagy tovább lettek fejlesztve.

Windows Vista ablak előnézete

Az AeroPeek a Windows 7-ben debütált, és vált mint fogalom ismertté. Azonban mint oly sok mindenhez, az utat ehhez is a Windows Vistán keresztül találta meg a Microsoft. Természetesen a Vistás verzió még sokkal kezdetlegesebb volt, mint amilyen a 8-asban vagy amilyen a 7-esben található, csupán egy ablakot képes mutatni egyszerre. Az iménti mondathoz hozzá kell tennem, hogy az AeroPeek okosodása Internet böngészők esetében, azaz olyan alkalmazások használata során érhető tetten, melyek egy adott ablakban több lapfület képesek megnyitni, és akkor sem minden esetben.

Egy példa:

Windows 8 Feladatkezelő: egy olyan ablak, melynek több füle is van, de ha összehasonlítjuk a Vistás példával a hasonlóság igencsak nagynak mondható.

Windows 7-től kezdődően, azonban ha egy böngésző megvan nyitva, és a böngésző támogatja is az AeroPeek-et maradéktalanul, valamint az adott böngésző ablakában több fül is fut akkor az oldal első képében látottakhoz hasonló vizuális élményben lehet részünk.

Ugrólista: A böngésző hagyományos, asztali változatában csak!

Egyébként teljesen jó döntés ez a „tálca és az ablak keret átveszi a háttér színvilágát” dolog, hiszen még AeroGlass-nál kevésbé lett volna – illetve komplett téma választásnál volt is – látványos, itt a Glass effekt eltűnése miatt nagyon jól ki tud bontakozni. Ha az ember lecseréli a hátterét az operációs rendszerében akkor általában olyan választ ami minden tekintetben tetszik neki, a Windows 7-ben teljes képernyőn áttetsző volt a keret, tehát a háttér úgymond beszűrődött a kereten keresztül, most viszont abból kiindulva, hogy ez az effekt kiesett egy jó megoldásként kézenfekvő volt, hogy mégis meglegyen az összhang. Mi több így még teljesebb is. Nem hiszem, hogy sok olyan ember lenne, akit zavarna ha az általa választott háttér ráhúzódna a programjainak a keretére. Esetleg XP-ről váltóknak, ahol fixen három téma volt gyárilag és akármilyen tapétát használt az ember, nem változott.

Modern UI-s Skype és hagyományos Windows asztal egy képernyőn.

Ahogyan azt már említettem volt, vizuális és kezelhetőségi szempontból a böngésző csak Windows 8 rendszeren két féle külsővel jelenik meg.

Ha megvan jelenítve az Internet Explorer oldalsó sávja is és a Skype is bal oldalra van kiszögezve, az eredmény egy teljesen jobbra tolódott hasznos böngésző terület lesz.

Az egyik a jól bevált klasszikus asztali megjelenés, a másik pedig a korábban Metró felületnek hívott, de már egy ideje Modern UI ként emlegetett a mobil kütyükre (tábla gépek, és egyéb érintéses bevitelt támogató eszközök) tervezett érintés orientált nagy kontrasztos felület.

Sokat javíthatunk ezen ha Skype-ot jobb oldalra tapasztjuk ki. Így már egészen középre kerül a kívánt rész is.

Az előbbiben van ugrólista, könyvjelzősáv és minden ami eddig is volt, az utóbbiban pedig vagy nincs, vagy teljesen más formában van. Ugrólista például a vagy nincs kategóriában tobzódik.

Inprivate mód

Természetesen vannak olyan funkciók – sőt a legtöbb ilyen – amelyek mind a két felületen ugyanolyan módon érhetőek el, a fentebbi kép is ezt példázza.

Gyakorta látogatott webhelyek

Olyanok is akadnak, melyek funkcionalitásukat tekintve szintén elérhetőek mind a két megjelenése mellett a szoftvernek, de egy kissé eltér a módszer amivel előcsalogathatóak, és egy picit maga a külsőségekben is van eltérés. Mondjuk a külsőségekbeli eltérés borítékolható, hiszen alapjaiban más az arculat.

Az IE10 másik arca: Modern UI-s megjelenés

Nos hát akkor jöjjön az Internet Explorer 10 legnagyobb vizuális újdonsága, mely páratlan a böngésző sok sok éves történetében… a teljes képernyős ablakokat nélkülöző érintéses bevitelre tervezett modern UI-s dizájn!

A Windows 8 egyik legnagyobb vizuális újdonsága a Modern UI-s, korábbi nevén Metrós kezdőképernyő, mely egyébként egy kibővített start menü.

A Windows 8 eltérően a korábbi Windows-októl, már az induláskor is tartogat egy újdonságot: nem a hagyományos Windows asztal jelenik meg elsőként, hanem a teljes képernyős start menüként is felfogható a Microsoft által kezdőképernyőre magyarított start képernyő. Ha a nyelvfüggetlen Windows-ban – mert a Windows 8-ban már nincs nyelvi megkötés – valaki átváltja az UI nyelvét angolra, maga is megtapasztalhatja, hogy Start a neve. Az Internet Explorer Moden UI felületű verzióját innen indíthatjuk el, még az asztalit a hagyományos módon a Superbar-ról, már ha ugye le van tűzve.

Internet Explorer 10 bal oldali 4/5 részen Skype jobb oldali 1/5-ön.

Nagyon fontos leszögezni, hogy a modern UI-s IE nem támogatja a harmadik féltől származó bővítményeket, így nincs Norton eszköztár, de még JAVA sem. Sőt eredetileg úgy volt, hogy Flash sem lesz, hiszen az MS pont a sebezhetőségek miatt döntött így – és ugye a Flash-nek ezzel mindig is gondjai voltak – de mivel a Silverlight-t nem volt képes legyőzni a Flash tartalmakat – magyarán még mindig roppant elterjedt – a HTML5-ös videók pedig még nem terjedtek el annyira, hogy teljes mértékben ki lehessen szorítani a Flasht, így a Microsoft úgy döntött, hogy:
Flash támogatással érkezik az Internet Explorer 10 metrós változata.

Flash verziószámok: A Windows 8-as IE 10 verziószáma elmarad – egyelőre – a többi mögött

Azonban Redmond-nak sikerült nyomás alá helyezni az Adobe-ot, mely úgy döntött az MS-el megosztja a Flash forráskódját, így külön vonalon is fejlesztik őket. Egyfelől Ballmer csapata az Internet Explorer-hez valót, mivel úgy döntöttek, hogy a Google Chrome útjára lépnek azáltal, hogy a piacon másodikként implementálják a böngészőbe – csak a Windows 8-alatt futó IE 10-be a később elkészülő Windows 7-es verzió ebben is kevesebb lesz – és szépen elszigetelik, homokozóba zárják. Az Adobe pedig külön fejleszti és frissíti az alternatív böngészőkhöz való Flash-t na meg az Internet Explorer Windows XP/Vista/7 alatt elérő változataihoz valót.

A dolog érdekessége, hogy a Microsoft féle Flash egy jó ideje már le van ragadva a 11.3-as verziónál, természetesen ugyanúgy kap biztonsági frissítéseket mint az Adobe os verzió, de két eltérés van: az egyik, hogy ez a Flash verzió csak a Windows Update-en keresztül érhető el, a másik pedig az, hogy ebből kifolyólag nem is frissíthető fel manuálisan az aktuális 11.5-re.

Ha ez marad a fejlesztési trend, akkor amikor megjelenik az Internet Explorer 10 Windows 7-re is, minden valószínűséggel az a paradoxon fog előfordulni, hogy a kevésbé korszerű rendszer, lebutított Internet Explorer-e frissebb Flash-sel fog rendelkezni, mint a legkorszerűbb OS teljes értékű IE 10-ese. Mi több, ez a helyzet már hónapok óta áll, ráadásul úgy, hogy IE 8 és IE 9 alá is magasabb verziójú Flash érhető el. Az Adobe és a Microsoft együttműködése egyébként olyannyira gyümölcsözőnek néz ki, hogy a két cég megállapodott abban is, hogy az Adobe a frissítési eljárását felülbírálta és egy új ütemtervet vezetett be miszerint a frissítési metódusát a Microsoftéhoz igazítja, azaz minden hónap második keddjén – foltozó kedd – a Windows aktuális havi frissítésével egy időben fogja kiadni a frissítéseit a termékeihez. Úgy gondolom, hogy ez a felhasználók számára is egy remek hír, hiszen a legális Windows-t használók számára már évek óta megszokott frissítési ciklus szerint fog megjelenni a Windows mellett az Adobe termékek frissítése is, és bár ezt nem írták le, de a Google Chrome-é is – mivel ha Flash frissül általában egy alverziót a Chrome is szokott, ami magával hozza a friss beépített Flash-t. Itt jegyezném meg, hogy ahogyan az az Adobe oldalán is látható, a Chrome is egy picit alacsonyabb verziószámú Flash-t használ.

Az Internet Explorer felhasználóit már régóta aggasztotta a sebezhető Flash, így ha akad is egy rés nem kell olyan sokat várni a foltozására az MS házon belül intézi. A közeljövő, hogy ameddig a Flash nem tűnik el, azt a böngészőbe kell beépítenie az élvonalbeli szoftvercégeknek. Ebben a Chrome volt az úttörő. Úgyis mondhatnánk, hogy eléggé dekadensnek néznek ki azok a böngészőfejlesztő cégek, melyek másként tesznek.

Kim Dotcom szobájában láthatóan a fehér és a fekete színek a dominánsak. Nincsen ez másképp a Modern UIs IE 10-ben sem. Tehát teljes az összhang és nem is volt kérdés számomra, hogy ez a kép tökéletes is lesz ennek megmutatására :-)

Az IE 10 Modern UI-s változatában a fekete és a fehér szín dominál. Az alul elhelyezkedő címsor fekete, a benne megjelenő hosszú url névből fehérrel kerül vizuálisan kiemelésre a lényegi tartomány név, így látható egy pillanat alatt, hogy mely domaint is böngészzük továbbra is, a címsor mellett megjelenő négy kör alakú kezelőszerv vagy gomb lényegében egy egy rajzolt fehér kör fehéren rajzolt jelekkel. Fontos megemlíteni, hogy ebben a módban, miután nem használjuk a címsort az pár másodpercen belül magától tehát automatikusan eltűnik, és a böngészés teljes képernyőn zajlik.

Internet Explorer 10 Modern UI teljes képernyőn

A teljes képernyő mód maga nem újdonság, minden asztali böngésző tudja jellemzően az F11-es gombbal aktiválható, ami mégis az benne, az az, hogy itt alapértelmezés szerint csak ez áll rendelkezésre.

Ha az egereket a szélekhez mozdítom, megjelenik egy nyíl, mellyel vissza lehet lépni az előző oldalra

Nem érdemes teljesen balra kivinni az egér mutatóját, mert akkor a Windows 8 alkalmazásváltó oldalsávja jelenik meg.

A support.xbox.com webhely olyan bővítményeket használ, amelyek csak az Internet Explorer asztali változatában működnek.

Megesik :)

Gyakorta látogatott webhelyek és Kedvencek megjelenítése érintőképernyős módra.

Az érintésre optimalizált programfelületekkel az a gond, hogy nem lehet olyan mértékű precizitást elvárni a használójától – főleg ha az illető kézben tartja az eszközt különféle kényelmetlen testhelyzetekben – miközben közvetlenül újjal koppintja és bökdösi a futtató eszközt, mint a hagyományos egérre optimalizált verzióknál. Ez nyilvánvalóan helypazarláshoz vezet amiből egyenesen következik, hogy egy adott területen kevesebb információ megjelenítésére van mód, mint egyébként lenne.

Visual Tabs! Mintha az Opera valamelyik változatát látnánk magunk előtt…

Érdekes megoldás a Microsoft-tól a fülek vizuális megjelenítése a lap tetején. Sajnos ezt az asztali verzió nem tudja, tehát e tekintetben a mobil orientált verzió többet nyújt. Természetesen itt is működnek a megszokott billentyűkombinációk, pl CTRL+T új fül stb, és ha a weblapon görgetni kezdünk itt is eltűnik a kezelőszerv.

InPrivate bekapcsolva.

Ebben a módban is van lehetőség anonim böngészésre.

Kicsit talán meglepő lesz amit mondok… de kiknek ajánlanám PC-n elsősorban a Modern UI-s IE használatát? A kevésbé technokrata szülőknek és nagyszülőknek. Biztonsági szempontból semmiben sem marad el az asztali verzió – mivel annak a beállítási lehetőségeit használja -, nincsenek zavaró bővítmények, és amikor megjelenik a kívánt weboldal, lényegében csak és kizárólag a weboldal foglalja el a teljes területet, csökkentve az esetleges felesleges mellékattintások számát, és a „jaj ez meg az a baleset történt” – kikerül a képből a tálca is, pardon, SuperBar – esetek számát is leredukálja mondjuk nulla közelire.

A Windows 8 Charm menübeli megosztás csak a Modern UI-s IE változattal működik, az asztalival nem!

Újabb példa, hogy az új Windowsban a hagyományos asztal már nem felel meg minden célra 100 %-osan.

Az asztalról semmi sem osztható meg.

Ha Modern UI-s böngészőt indítunk akkor egy előhívott Charm Bar-ról tetszőleges tartalmat oszthatunk meg a kapcsolatok vagy a posta alkalmazással, bárkivel akit ismerőseink között tartunk számon, vagy tudjuk az email címét.

Az IE10 másik arca: Modern UI-s beállítási opciók

Elérkeztünk az Internet Explorer beállításainak áttekintéséhez. Ha már két felület van két arccal akkor dukál az is, hogy kétféle beállítási lehetősége legyen a szoftvernek. Ez most így is van meg nem is. Így van, mert vannak olyan beállítási opciók melyek csak a Modern UI-s verzióhoz érhetők el, és vannak a hagyományos verzióhoz elérhetőek, melyek viszont kihatással vannak a Modern UI-s verzióra is. A nem is pedig arra vonatkozik, hogy néhány közös opció is akad. Mivel a Modern UI-s lehetőségek áttekintése lényegesen rövidebb terjedelmet tesz ki, kezdjük ezzel.

A Modern UI-s IE beállítási lehetőségeihez a Windows 8 Charm Bar Menu-jén keresztül vezet az út…

Ugye az új Windowsban a képernyőszéleknek jelentős szerep jut, ezt sokaknak meg kell szokniuk, de ha sikerül, akkor a jobb oldalra kivezetett egér mutató ugyanolyan gyorsan megjeleníti az MS által csak Charm Bar-nak elnevezett oldalsó dinamikus menüt, mintha bármely más hagyományos menüt hívnánk elő.

Internet Explorer beállítások – Modern UI-s módra.

Fontos tudni, hogy a Modern UI-s Internet Explorer 10 azon beállítási lehetőségek közül, melyek a Charm Bar-os beállítási panelről nem érhetőek el, de a régi asztali verzióban állíthatóak voltak, most sincs híján. A dolog ugye lett megoldva, hogy ezek a releváns opciók továbbra is megtalálhatóak a hagyományos asztali felületen elindított IE-ben megjelenő beállítási panelben, és ebből adódik, hogy a Modern UI-s verzió az itt eszközölt változtatásokat fogja használni. Milyen fontos opciókról van szó? Böngésző gyorsítótár, követésvédelem, ActiveX szűrés stb… Igen a Modern UI-s verzióban is van ActiveX szűrés és követésvédelem még ha ez a beállítási lehetőségeiből nem is derül ki egyértelműen… a működésére pedig példa is lesz látható.

Névjegy

A böngészési előzmények törlése azonban mind két felületen elérhető. A nagyítás viszont nem csoda, hogy ide került, hiszen hol máshol játszadozna ezzel az ember, ha nem egy tableten? A hely lekérés engedélyezése is itt található. Ez hasznos lehet, de nem mindig sikerül pontosan. Az országot nem tévesztik el általában, de előfordulhat, hogy egy oldal mellé trafál nem is kicsit.

Az a termékkód a Windows Internet Explorer 10-hez tartozik és nem a Windows 8-hoz, különben ki lenne takarva :)

Engedélyek

Hát ide nem került túl sok minden :) Az Internet Explorer 10-nek csak a Modern UI-s verziója rendelkezik beépített helyesírás-ellenőrzővel, ami viszont a Microsoft fiókhoz lett társítva, és mint minden ilyesmi a gépházban található meg. Viszont magyar nyelven nem működik…

Pedig itt be van kapcsolva.

Az ok pedig az, hogy az Internet Explorer 10 helyesírás ellenőrző modulja nem rendelkezik magyar szótárral. A támogatott nyelvek listája itt követhető figyelemmel: List of supported spellchecking dictionaries and language/locales, including language reform variants

Egyébként pedig így működne: Typing with Speed and Accuracy in IE10

Szinkronizáció:

A Windows 8 szinkronizációs képessége élesen kihat az Internet Explorer 10 asztali és Modern UI-s változatára is, jelszavak, könyvjelzők, előzmények, beállítások, egyszóval minden…

A Microsoftnak korábban volt egy hasonló szolgáltatása, mely nagyjából az Internet Explorer 9.0-val egy időtájában jelent meg, de nem a böngésző részeként. A Live Mesh volt ennek a neve, mely képes volt az Internet Explorer könyvjelzőinek szinkronban tartására több gépen egyidejűleg, Windows Vista és Windows 7 rendszereken. Úgy gondolom ez az a pont, ahol a Windows 8 és az Internet Explorer 10 szorosan összeforr, ahol a kettő együtt kiteljesedik, ugyanis az MS a legújabb operációs rendszerénél új alapokra helyezte a fiók kezelést. Bevezette a Microsoft fiók használatát, mely már a felhő technológiára támaszkodik, használatához csupán egy @outlook.com-os email cím kell. Redmond ezt pereferálja – én is -, de fontos megemlítenem – már csak azért is, mert aki a másik utat választja, megfosztja magát a szinkronizáció nyújtotta előnyöktől -, hogy van lehetőség lokális, azaz hagyományos fiók létrehozására is, de ebben az esetben semmilyen szinkronizációs szolgáltatásra nem számíthatunk, és az Internet Explorer 10-es verziónkat is lefokozzuk egy Windows 7-en futó példány szintjére. Igen, a később Windows 7-re kiadandó Internet Explorer 10 többek között ebben a lényeges dologban is csorbát fog szenvedni Windows 8-on futó társához képest.

A Windows 8-nál régebbi Windows-t futtató Internet Explorer felhasználók tehát hamarosan elég kényelmetlenül érezhetik magukat, hiszen egy elég fontos szolgáltatást húznak ki alóluk.

Az asztali verzió működés közben

Nos ahogy a cikk elején utaltam is rá, a Windows Internet Explorer 10 túl sok változást dizájn terén nem hozott a 9-hez képest, mi több ha megjelenik a 10-es Windows 7-re is, első pillantásra nem is lesz könnyen eldönthető, hogy most akkor melyiket is látjuk magunk előtt. Persze a névjegy és a beállítási lehetőségek esetleges eltérései egyből rávilágítanak majd a dologra :)

Windows 7 és Windows Internet Explorer 9.0 – A letöltés kezelő

A két fő verzió asztali megjelenése közötti minimális eltérést sokan úgy értelmezik, hogy a szoftverfejlesztő cég számára a Desktop verzió már nem is olyan fontos, mi több legszívesebben csak a Modern UI-s változatot pakolták volna bele a Windows 8-ba és csupán kényszerűségből – hiszen ilyen hirtelen váltást nem lehet csak úgy levezényelni főleg ha egy olyan böngészőről van szó, ahol a népes tábor mostanában apad mintsem gyarapodna – lenne elérhető.

Windows 7 SuperBar és az IE 9.0

A magam részéről azt gondolom, hogy ez több tekintetből sincs így. Tény, hogy a 8-as IE után drasztikus arculatváltozáson ment át az IE, de a 9-es megjelenése előtt a 7-es és a 8-as is nagyjából ugyanúgy nézett ki. A 9-esnél muszáj volt meglépni a változtatást, mert egészen egyszerűen az emberek hajlamosak lettek volna legyinteni egy olyan böngészőre, melynek arculata a régi, hírhedten rossz szabványkövetésű elődöket idézi.
Külsőségekben is azt kellett sugallnia, hogy lezárult egy korszak és ezzel egy időben egy új minden eddiginél szabványkövetőbb, gyorsabb, stabilabb Microsoft böngésző készült el.

Windows 8 PRO – Windows Internet Explorer 10

Az Internet Explorer alján megjelenő – egyébként a 9-es verzióban megismert – értesítési sáv közli a fontos állapotinformációkat, amikor szükséges, de a felhasználónak nem muszáj az üzenetekre kattintania a böngészés folytatásához. Ne felejtsük el azt a tényt, hogy bár nagyon ritkán jelenik meg új fő verziójú IE, a jelenlegi dizájn még csak két fő verziót élt meg. Ami működik és jó miért változtatnák meg? A 6 hete megjelenő Google Chrome-ban sem változott már négy éve a letöltés kezelő kinézetén túl az alap főablak megjelenése sem érdemit. Néha egy gomb kikerült, picit máshogy néz ki, más lett az alaptéma színe, de ennyi.

Windows 8 PRO – Windows Internet Explorer 10 – értesítési sáv

Látszólag semmi nem változott, ugyanazok a színkódok is, de ezen oldal alján lesz példa annak demonstrálására milyen szép egységet és összhangot alkot az IE 10 és a Windows 8 együtt.

Az Internet Explorer 10 letöltéskezelője

Talán akadnak olyanok akiknek hiányzik a régi progressbar, ami már a 9-esben sem jelent itt meg. De megvan az, a SuperBar-on kell keresni. A 9-es verzió még megjelent Windows Vistára is – ahol ugye nincs SuperBar, tehát ott tényleg nem volt semmilyen folyamatjelzés a szöveg alapún kívül, vizuális tekintetben -, de a 10-es már csak Windows 7-re és 8-ra jelenik meg, e két rendszer viszont rendelkezik a hagyományos asztali tálca 2009-es megreformálási folyamatának gyümölcsével a SuperBarral.

Letöltési folyamatjelzés a SuperBar-on.

Mindemellett természetesen láthatjuk azt is, hogy hány lap van megnyitva a böngészőben.

Különleges biztonsági jelzések, színkódok:

SmartScreen: Vörös színkód

Az Internet Explorerek egyik nagyon fontos védelmi vonala a SmartScreen technológia. Többször utaltam már arra, hogy a Windows 8 és az Internet Explorer 10 minden eddiginél szervesebb egységet képez. A SmartScreen immáron nem csak a böngészőt védi, maga a Windows 8 is használja ezt a védelmi vonalat.

Kicsit nagyobban.

A biztonsági jelzések pontosan ugyanolyanok mint amilyet az elődnél megszokhattunk. Vészjelzés esetén a címsor pirosban fürdik, és a böngészési területen is egy figyelmeztető üzenet jelenik meg.

Akkor most egy kicsit részletesebben is :-)

Bár a böngészési terület elég nagy felületet jelent, alapból nem ad az ember tudomására mindent, hiszen van egy olyan lehetőség is ami egy „további információ” hiperhivatkozásra kattintva legördülő elemként jelenik meg, előtte pedig egy lefelé mutató nyíl látható. A nyíl egyébként dinamikus, mert ezután 180 fokos fordulatot vesz.

Biztonságos SSL csatornán folyik a kommunikáció tehát zöld színkód.

Ha SSL csatornát használó weboldalra, például egy Internet Bankéra tévedünk, a címsor zöldre vált, jelezvén, hogy ellenőrzött és biztonságos oldalon járunk. Itt jegyezném meg, hogy a böngészési előzményekben az SSL-es oldalak és azok aloldalai nem jelennek meg, nálam például a Facebook is SSL csatornán kommunikál, és bizony nem is tudom az előzményeknél megtekinteni, hogy merre barangoltam. Egyébként ez IE 9 óta sajátosság, Google Chrome-nál ez is megtalálható az előzményeket illetően.

Avermedia AVer3D CaptureHD hivatalos – akkor friss – Drivere, nem volt aláírva a gyártó részéről..

Alant látható mi lett az eredménye:

Rendszergazdaként felülbírálható! :-)

Amikor a Windows 8 és az Internet Explorer 10 összeforr.

Ha a Windows 8-on elindítunk egy tetszőleges alkalmazást, attól függetlenül, hogy milyen böngészővel töltöttük le vagy honnan másoltuk át, a rendszer a SmartScreen-t hívja segítségül és az alapján hoz döntést, hogy engedi e elindítani vagy első körben elkaszálja. Digitálisan aláíratlan állományok hamar elesnek, de természetesen ha megbízható az állomány a felhasználó felülbírálhatja a blokkolást, a saját felelősségére.

Akkor most jöhetnek az általános tevékenységek, mint letöltés, tartalomszűrés vagy -keresés.

A letöltési sáv a lap alján közvetlenül a címsor felett kapott helyet.

A sáv színe kicsit megtévesztő lehet, a feketének ugyanis pont azt az árnyalatát kapta meg, mely különösen a címsorhoz viszonyítva azt a látszatot keltené, mintha áttetsző lenne. Ennek az az oka, hogy az ember elsőnek erre gondolhat ameddig jobban meg nem nézi közelebbről, hogy az XP idején sok Dark típusú téma pontosan ezt a sötétített üveg effektet használta ugyanezzel az árnyalattal.
Erről azonban itt szó sincs. Nem áttetsző.

Folyamatjelző csík a letöltési sávban.

Az Internet Explorer asztali változatában nincs progressbar. A Modern UI-sban viszont van. Másik lényeges eltérés, hogy az utóbbi változat esetében, csak futtatásra, mentésre, vagy visszakozásra van lehetőség. A mentés azonban nem ad módot a letöltési hely megválasztására, hanem minden esetben a letöltések mappába kerül kiírásra az állomány.

Biztonsági ellenőrzés futtatása

A letöltött állományokat ugyanúgy megvizsgálja a SmartScreen szűrő, és a rendszerre telepített biztonsági szoftver is.

A … fájl letöltése befejeződött.

Futtatás vagy bezárás? Itt már csak két lehetőség van.

A webhely tartalmának egy része fennakadt a szűrőn

Ékes bizonyítéka ez annak, hogy bár nincs külön lehetőség beállítani a tartalomszűrés Modern UI-s IE- re az nem is szükséges, mert az asztali verzióét használja.

Keresés a weboldalon…

A kereső mező is alul kapott helyett és a CTRL+F-el hívható elő szokás szerint.

Beállítási lehetőségek a Desktop verzióban

No és akkor elérkeztünk a cikk immáron második az Internet Explorer 10 beállítási lehetőségeit tárgyaló részéhez, mely ezúttal az asztali változat opcióit hívatott kielemezni. A 9-es verzióról íródott elemzésemben csak ez a rész 11 oldalt emésztett fel, hála az akkori kitartásomnak most egy picit kevesebb munkám lesz vele, mert egyrészt akkor ízekre szedtem, másrészt a beállítási lehetőségek döntő hányada megegyezik az akkor tárgyaltakkal.

Windows Internet Explorer 9 – Internetbeállítások – Általános

Ebből következik, hogy most nagyban fogok az akkor leírtakra támaszkodni, esetleg konkrétan oda is linkelni, valamint onnan átemelni részleteket – hiszen ha már egyszer megfogalmaztam, minek tenném meg kétszer ugyanazt. Nyilván a főpaneleket újból lefotóztam, mert akkor van tájékozódási pont, lesznek példák eltérésekre, átnevezésekre, átcsoportosításokra stb. meg jó dolog a Windows 8-as IE-ben gyönyörködni :)

Windows Internet Explorer 10 – Internetbeállítások – Általános

Az Internetbeállítások ablak általános lapján mindjárt van is eltérés. A kezdőlap szekcióban az üres lap gombot, átnevezték új lap használatára. Ugyanaz, csak ugye hosszabb, meg egyébként felesleges átnevezés.

Bekerült egy új elszeparált rész is melynek elnevezése indítás. Ennek feladata, hogy lehetővé tegye a felhasználó számára, hogy az Internet Explorer-t a kezdőlappal indítsa vagy a legutóbbi munkamenet általi bezártakkal.

Továbbá a böngészési előzmények a lap aljára került, a lapfülről lekerült a keresés szektor helyette „lapok” szekció került kialakításra, melyről két képet is készítettem:

Lapolt böngészési beállítások – gyárilag definiált állapot

Döbbenetes eltérés nincs, de a lap fülek nyitogatásának mikéntjét, ne az IE döntse el, mert akkor hol komplett új ablakot nyit felesleges, hol pedig lapfület. Jobban szeretem ha mindig az adott ablakon belül nyit egy új lapot.

Lapolt böngészési beállítások – és az általam használt.

Böngészési előzmények – Ideiglenes Internetfájlok

Megvariálták kicsit a böngészési előzmények ablakát is, például azzal, hogy az eddig 0 lapos ablakot 3 lappal egészítették ki, mindegyik plusz lapfülön egy egy funkció csücsül.

Böngészési előzmények – Előzmények

Az előzmények megőrzésének időintervallumban történő megadását az egyik lapfülre helyezték át, a középsőre.

Böngészési előzmények – gyorsítótárak és adatbázisok

A biztonság lapon túl sok újdonság nincs a korábbi verzióhoz képest.

Internetbeállítások – Biztonság

„Az Internet Explorer az összes webhelyet négy biztonsági zóna egyikéhez rendeli hozzá: Ezek az Internet, a Helyi intranet, a Megbízható helyek és a Tiltott helyek zóna. A webhelyhez használt biztonsági beállításokat az határozza meg, hogy az adott webhely melyik zónához van hozzárendelve. Megadhatja, hogy melyik webhelyeket rendeli hozzá az Intranet, a Megbízható és a Tiltott zónához. Ha egy webhelyet hozzáad egy adott zónához, vezérelheti a webhelyen használt biztonsági beállítások szintjét. Ha például van egy sor olyan webhely, amelyeket felkeres, és amelyekben teljesen megbízik, hozzáadhatja őket a Megbízható zónához.” Forrás: Windows Internet Explorer Súgó

A védett mód kiegészül egy új fokozattal is ami alapértelmezés szerint kivan kapcsolva, részletesebben erről a cikk további részében olvashattok.

Internetbeállítások – Internet zóna – .Net Framework

A roppantul terjedelmes Internet zóna beállításokat korábban részletesen ismertettem. Szerencsére a 9-es és a 10-es verzió közötti különbség e tekintetben is minimális, így most két képpel letudható. Az első képen annyi csupán a különbség a korábbihoz képest, hogy a tágan értelmezett XAML le van tiltva.

Internetbeállítások – Internet zóna – tartalmak húzásának szabályozása

A 10-es verzióba bekerült a tartalmak húzásának szabályozása, mely a 9-esben itt nem szerepelt egyáltalán. Ez a lap legvégén található. Más eltérés nincs.

Internetbeállítások – Adatvédelem

Nincs változás a korábbiakhoz képest:

Előugró ablakok blokkolásának beállításai

Az Internet Explorer POPup Blokkolója már hosszú, hosszú évek óta kifogástalan. Megkockáztatom, hogy legalább az Internet Explorer 7 óta nincs szükség sűrű beavatkozásra gyári beállítások mellett.

Windows Internet Explorer 9.0 – Internetbeállítások – Tartalom

Van pár olyan funkciója az Internet Explorernek, ami szorosan kötődik a Windows-hoz. Ilyen a szülői felügyelet is például. Windows Vistától kezdődően a Microsoft gondolt a családok fiatalabb tagjaira is, akiknek a szüleik szeretnék meghatározni, hogy mikor és mit látogathatnak az Interneten. A dolog persze könnyen megkerülhető, hiszen amíg a professzionális biztonsági csomagokat kínáló cégek böngészőfüggetlen megoldásokkal rukkoltak elő, a Microsoft csak az Internet Explorer felhasználóira korlátozva készítette el a sajátját.

Windows Internet Explorer 10.0 – Internetbeállítások – Tartalom

IE 10 esetében a szülői felügyelet gombot átnevezték családbiztonságra. Vista óta él ez a modul, a 7-esnek is a része volt, és a 8-asnak is az maradt.

Családbiztonság a Windows 8-ban

Amint látható, négy fiókot tart nyilván nálam a Windows-ban, ebből csak egy a rendszergazda. A modul használatához rendszergazdai jogosultság szükséges természetesen.

Automatikus kiegészítés beállításai

Csupán egy új elem került be, az URL címek ajánlása.

 

Internetbeállítások – Kapcsolatok

Az IE beállításai számos esetben rámutatnak, hogy a böngésző mennyire szerves része is a gazdarendszer Windows-nak. Ezen az oldalon jó pár példa lesz erre. Itt van máris a kapcsolatok lap.

Ha nincs routerünk, és közvetlenül kapcsolódik a gépünk az ADSL/Kábeltévé, netalán betárcsázós modemhez, azt a kapcsolatok lapon is, illetve a Windows vezérlőpultján keresztül is beállíthatjuk. Mindkét megoldás egyébként ugyanazt a párbeszédablakot jelenti, tehát teljesen mindegy milyen úton végezzük el a beállítást, mert itt fogunk kilyukadni.

Windows Internet Explorer 9 – Internetbeállítások – Programok

Korábban ebben az ablakban lehetett beállítani a böngésző alapértelmezetté tételét. Már persze akkor, ha azt nem tettük meg, akkor amikor maga a böngésző kért fel erre bennünket, vagy nem használtuk a Windows alapértelmezett programok ablakát.

Windows Internet Explorer 10 – Internetbeállítások – Programok

Ez most kikerült a Windows 8-as változatból helyette egy fontosabb beállítás került be. Korábban sok panasz érkezett a Microsofthoz, mert a linkek automatikusan a Modern UI-s Explorerben nyíltak meg, ha más programban kattintottunk rájuk alapértelmezett Internet Explorer mellett – például azonnali üzenetküldő programok esetében.

Három választási lehetőségünk is van.

A Microsoft döntött és megadta a lehetőséget a felhasználóknak a választásra. Gyárilag az IE dönt helyettünk, de ezt bármikor felülbírálhatjuk, ha az asztali verzióban akarjuk a linkeket a továbbiakban megnyitni.

Variációk egy témára

Windows 8 – Alapértelmezett programok

Az egyetlen olyan böngésző a piacon, melyből a Windows ilyen irányú beállítási paneljei egy kattintással megnyithatóak. Természetesen ez nem is csoda, hiszen mind a kettő Microsoft termék.

Windows 8 – fájltársítások

Az új Explorer egy olyan újítással is rendelkezik mely egyébként mint technológia nem is az, hiszen már az előző verzióban is megtalálható volt – abban debütált -, de akkor még nem volt beélesítve. Egy olyan eszközről van szó, melyet az IT magazinok igazán veszélyes fegyvernek tartanak, és abban nagy az egyetértés, hogy a főcélpontja a régi nagy rivális a Google. De mi is ez az eszköz, és miért most vált veszélyessé igazán? A „Do Not Track” vagyis a követésvédelem. A főváltozás pedig az, hogy még az Internet Explorer 9.0-ban ez alapértelmezés szerint ki volt kapcsolva, most bekapcsolásra került. Így aztán jelentek meg sorban a Az új Internet Explorer lekapcsolja a Google-t típusú írások.

Internetbeállítások – Speciális – Biztonság I. Újdonságok : DNT bekapcsolva és a fokozott védett mód

A Google nyilván két évvel ezelőtt sem örült ennek, de túl nagy csapást nem mért rá. Ennek az oka az, hogy az IE felhasználók döntő többsége, nem mélyül annyira bele a böngészők beállítási lehetőségeinek rejtelmeibe mint a geek-ekből álló közösségek és informatikusok. Magyarán a többség nem is tudta, hogy van ilyen. A másik dolog pedig az, hogyha be is van kapcsolva, még mindig nem kötelező érvényű a szerver oldalra nézve. Vagy figyelembe veszi vagy nem.

DNT bekapcsolva, de a TPL listákról nekünk kell gondoskodnunk.

A harmadik dolog az, hogy a TPL listák alapértelmezés szerint nincsenek hozzáadva a követésvédelem modulhoz. 6-7 féle lista van, és általában ötöt lehet hozzá is adni, mert van olyan is, amelyik ugyanazon néven szerepel és azt nem engedi.

TPL Listák betárazva

A TPL listák kiválogatásáról tehát a felhasználóknak kell gondoskodniuk, nem egy bonyolult művelet, de újabb kattintgatások árán működik csak a dolog. A TPL listákat egyébként közvetlenül erről a linkről is ellehet érni: http://www.iegallery.com/hu-hu/trackingprotectionlists ezt azért is említem meg, mert hajlamos az IE 10 valamiért erre az oldalra irányítani: http://go.microsoft.com/en/trackingprotectionlists ez viszont nem elérhető.

A hibás cím…

…és a helyes.

Windows Internet Explorer 10 – Fokozottan védett üzemmód és a Norton Internet Security :)

Újdonság még a fokozott védett mód bevezetése. Az elődje a Windows Vistával együtt debütáló Internet Explorer 7-ben megjelenő védett mód volt. Bár az Explorerek korábbi verzió megjelentek Windows XP operációs rendszerre is a 8-as IE-vel bezáróan, az XP-s böngészők védett mód nélkül érkeztek a koros platformra.

A fokozott védett mód érdekes lehet azok számára, akik nem használnak semmilyen beépülőt és harmadik féltől származó Internet biztonsági csomagot sem, ugyanis ezeket tiltja. A képen a Norton Internet Security-re panaszkodik, de tiltja a Java-t és szinte minden más beépülőt. Bekapcsolása esetén a böngészőt újra kell indítani. Kikapcsolása esetén pedig megint :)

Internetbeállítások – Speciális – Biztonság II.

A korábbi verzióhoz képest kikerült a „memória védelem engedélyezése a támadások mérséklése végett” opció. A javasolt helyek engedélyezése szerencsére ki van kapcsolva, úgysem való semmire :)

Internetbeállítások – Speciális – Böngészés I.

Egy helyen történt kisebb átnevezés, mert a Windows Intézőt már Windows fájlkezelőnek hívják Windows 8-on, valószínűleg a Windows 7-re érkező Internet Explorer 10-ben ezt nem fogják piszkálni, hiszen ott még Windows Intéző a neve :)

Internetbeállítások – Speciális – Böngészés II.

A tovább lapozás engedélyezése elsősorban a Modern UI-s Internet Explorer jellemzője, de itt is lehet engedélyezni, vagy tiltani.

Internetbeállítások – Speciális – Böngészés III.

A grafikus gyorsítás terén nincs új opció. Ettől függetlenül Windows 8-on profitálhat az új 11.1-es DirectX-ből, de ehhez ilyen VGA sem ártana.

Internetbeállítások – Speciális – Böngészés IV.

Előzmények törlése

Sebesség tesztek

Régi jó szokásom – különösen a fél olimpiai ciklusonként megjelenő Internet Explorer tekintetében -, hogy ha böngészőről írok, akkor a cikkem alanyának debütálásakori legfrissebb konkurens böngészőivel mérem össze. Jelen cikk már legalább 6 hete készülget, ezért a többi böngésző verzió száma eltér a cikk megjelenésének időpontjában elérhető alternatív böngészők legfrissebb verzióinak számától.

Ritka pillanat: amikor a Google Chrome is elhasal egy egy teszten a PK világában.

A Peacekeeper teszt már hónapok óta nem funkcionál 100%-osan. Csupán annyi a baja, hogy nem jeleníti meg böngészőnként a teljes részeredményekkel tűzdelt táblázatot… na de minden rosszban van valami jó, kevesebb kép születik, kevesebb meló van vele, a lényeg pedig az összegző táblázat így is megvan.

A teszt konfiguráció adatlapjai a Windows 8 élményindexben.

Peacekeeper teszt eredmény

1. Google Chrome 23 2. Opera 12.11 3. Firefox 17.0 4. Windows Internet Explorer 10

Meglepő lett volna egy IE győzelem, de az utolsó hely ellenére sincs semmi szégyellni valója.

WebVizBench: 6940 pont és 43.32 fps 1680 x 1050-es felbontás mellett

Van egy kifejezetten Internet Explorer-re fejlesztett böngésző teszt program is a neve WebVizBench. A teszt érdekessége, hogy még Internet Explorer 9.0-nak hiszi a 10.0-t ami felvet egy olyan kérdést, vajon mennyire tudja kihasználni az új verzió nyújtott, frissen implementált HTML5 elemeket?!

A memóriahasználat vizsgálata

Opera 12.11

Mozilla Firefox 17.0

Google Chrome 23 és az eredmények

1. Mozilla Firefox

2. Opera 12.11

3. Windows Internet Explorer 10

4. Google Chrome

A két mérés között lényegi eltérés van, de a Windows Internet Explorer 10 szempontjából mind a kettő harmadik illetve negyedik helyet mutat.

Windows Internet Explorer 10 és a Windows 8 fejlett feladatkezelője

A Windows feladatkezelője, rengeteget fejlődött. Áttekinthetőbb lett, szebb és okosabb. Nem minden böngészőnél, de az Internet Explorer 10-nél, a Mozilla Firefox 17-nél képes arra hogy megjelenítse laponként is a memória foglalást. Pontosabban ezek a szoftverek már fel vannak készítve az új Task Manager prémium szolgáltatásaira.

Elég érdekes eredmények születtek.

A feladatkezelő szerint növekvő növekvősorrendben a következő kép alakult ki:

1. Google Chrome 23

2. Mozilla Firefox 17

3. Opera 12.11

4. Windows Internet Explorer 10

Az Opera 12.11 Windows 8 rendszereken nem támogatja az Aero Peek-et, a Google Chrome 23 pedig szintén nem. Általában a Feladatkezelő eredményeit szokás elfogadni, de a Firefox-nál és Chrome-nál gyanúsan kevés memóriahasználatot mutatott ki. Tipp: Azoknál a böngészőknél ahol nem tudja laponként megjeleníteni a memóriahasználatot téves eredményt ad.

Összegzés

A Windows Internet Explorer 10 öt év után az első olyan Microsoft böngésző mely az új Windows-al szériatartozékként új főverzióval jelenik meg. Számos ponton eszközöltek fejlesztéseket, és a nagy előd az IE 9 nyomán újabb HTML5 funkciókat is támogat.

Norton Internet Security jelentése az Internet Explorer 10-ről

Tény, hogy még mindig nagyon sok idő telik el két főverzió között, de az IE törzstábora számára ez a tempó ideális. Már régen nem a kínosan elavult IE 8 és azelőtti időket éljük, és ne feledjük, anno azoknak is megvolt a fix felhasználói közönsége. A böngészőnek két arculata van, egy hagyományos asztali és egy első sorban tabletre fejlesztett, érintésre optimalizált, régi nevén Metrós, új nevén Modern UI-s változat. Meglepő lehet, de az új verzió nem csak a fiatalok kedvence lehet – főleg PC-n – hanem az idősebb korosztályoké is. Példának okáért nekem a nagyszüleim azt használják. Egyszer áttekinthető, és 100%-ban a weblapoké a kijelző területe.

A böngésző 64-bites Windows 8 operációs rendszerre már csak 64-bitesként jelenik meg. Ez jó is, mert különben lenne egy 32 bites asztali, egy 64-bites asztali, egy 32 bites Modern UI-s és még egy 64 bites Modern UI-s változat is. Szóval túl sok lenne a jóból :)

Ugyanakkor tartalmaz 32-bites részeket is, így a Norton Internet Security Toolbar-ja is el tud vele indulni. A Microsoft a biztonság terén is nagyot lépett előre, hiszen a Google-höz hasonlóan az Adobe Flash elszeparálva beépítette a böngészőbe, a frissítéseket pedig a Windows Update-en keresztül juttatja el a felhasználókhoz.

Windows 8-on, amennyiben Microsoft fiókkal használjuk a rendszert – tehát Redmond felhőjében tároljuk az adatainkat helyi profil helyett – a Windows Internet Explorer 10-beli jelszavaink is szinkronizálásra kerülnek. Egy Windows újratelepítés után ezt sokan fogják pozitívan értékelni!

Szoftver sebessége kellemesen alakul, lényegesen gyorsabb mint az elődje volt. Használata kifejezetten ajánlott azoknak is akik nem szeretnének négy-öt féle böngészőt telepíteni a gépükre, csupán egyet akarnak használni télen-nyáron!

Kellemes böngészést!

 

A cikkért hatalmas köszönet GoodSpeed olvasónknak!

 

 

Internet Explorer 10 (RTM) bemutató” bejegyzéshez ozzászólás

Add Comment RegisterMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>