A SkyDrive és a Windows 8 kapcsolata

Az elmúlt hét vége szinte csak a SkyDrive-ról szólt, kezdve a desktop alkalmazás megjelenéséig és az éves előfizetés segítségével kibővíthető tárhelyen át egészen a webes felületet érintő változásokig. Most a Microsoft egy hosszabb blogposztban számolt be a SkyDrive és a Windows 8 kapcsolatáról, mely írásban a fentebb felsorolt újdonságok közül is megerősítésre került egy-két dolog.

Nem árulok el azzal túl nagy titkot, hogy az elmúlt néhány év a felhő bűvöletében telt el – nem csak a Microsoftnál – és ez a tendencia véleményem szerint az elkövetkező időszakban folytatódni fog. Természetesen lehetne arról vitát folytatni, hogy ez mennyire káros lehet több szempontból is (pl. adatbiztonság), de jelen cikkünknek nem ez a témája. Az biztos, hogy jelenleg ez a fejlődési irány – a virtualizációval karöltve – és ebből a Microsoft is szeretné minél jobban kivenni a részét. Már a Windows 8-ról szóló első hírek között felütötte a fejét az a kérdés, hogy a „Cloud-al mi lesz?”, az egyik legvadabb elképzelés az volt, hogy maga az operációs rendszer teljesen a felhőben fog futni. Nos, itt még nem tartunk és ki tudja, hogy mikor jutunk el erre a szintre, de az biztosan kijelenthető, hogy a Windows 8 és a felhő között igen szoros lesz az együttműködés.

Térjünk is rá jelen cikk fő témájára, a Windows 8 és a SkyDrive kapcsolatára. Magáról SkyDrive-ról annyit érdemes tudni, hogy egy felhő alapú  adattárolási szolgáltatás melyet LiveID segítségével vehetünk igénybe. Alapvetően két részre bontható, van egy 25GB-os, ingyenes tárterület, amit böngészőn keresztül érhetünk el, azzal tölthetünk fel és le fájlokat (képeket, zenéket, dokumentumokat és egyéb fájlokat – de maximum 100MB lehet egy fájl mérete) és van egy 5GB-os rész – szintén ingyenes -, amit a Windows Live Mesh 2011 nevű program segítségével „tölthetünk fel”. Magáról a Live Mesh-ről bővebben itt lehet olvasni, röviden annyit érdemes megjegyezni – és ezek a későbbiek folyamán fontosak lesznek -, hogy a program segítségével szinkronizálhatunk adott mappákat, fájlokat és programbeállításokat (pontosabban az IE-ben felvett kedvenceket és az Office beállításait) több számítógép között és segítségével távolról hozzáférhetünk a számítógépünk tárolt fájlokhoz és a feltelepített programokhoz. Jelenleg a SkyDrive-ot 17 millió ember használja (ők azok, akik havonta vagy fotókat osztanak meg, vagy pedig közösen dolgoznak Office dokumentumokon) és maga a rendszer 10 petabájtnyi (egy petabájt egyenlő egy millió gigabájttal) adatot tárol. Ennyit a bevezetésről, most nézzünk, hogy a Microsoft mérnökei hogyan oldották meg a két rendszer együttműködését.

Alapvetően a két rendszer kapcsolata három főbb szempont alapján bontható fel:

  • SkyDrive Metro stílusú alkalmazás a Windows 8-ban
  • SkyDrive integrálása a Windows Explorer-be
  • a fájlok távoli elérése a skydrive.com-on keresztül

Maga a Metro stílusú SkyDrive alkalmazás egy korai verziója a Consumer Preview-ben lesz elérhető. Működését tekintve két dolgot tartottak érdemesnek kiemelni a blogpostban, az egyik az, hogy gyors és könnyű lesz a kezelhetősége (kiemelik az érintéssel való kezelést, mint elsődleges szempontot, remélem, azért egérrel is használható lesz), a másik pedig az, hogy tulajdonképpen elérhető lesz az összes olyan Metro stílusú alkalmazásban, amiben valamilyen fájlműveletet (megnyitás, mentés) lehet végrehajtani és a Megosztás „charm”-ban is helyet kap.

Metro stílusú SkyDrive alkalmazás 1.

A Metro stílusú SkyDrive alkalmazás 2.

A Metro stílusú SkyDrive alkalmazás 2.

A Metro stílusú SkyDrive alkalmazás 2.

De nem csak a SkyDrive alkalmazás segítségével lehet elérni a saját tárterületünket, hanem más Metro stílusú alkalmazás is hozzáférhet ahhoz. Maga a SkyDrive elérhető „fájlválasztóként”, tehát bármelyik alkalmazás – ami támogatja a dokumentumok, képek megnyitását, mentését – megnyithat onnan, vagy elmenthet oda fájlokat és ehhez a fejlesztőknek nem kell semmit tenniük, ez automatikusan műkődik. Az alkalmazás fejlesztők kiválaszthatják annak lehetőségét, hogy az adott alkalmazás automatikusan oda mentsen, egyébként pedig a felhasználó akármelyik mappát kiválaszthatja és elmenthet oda egy módosított dokumentumot.

Ezen kívül a SkyDrive elérhető a Megosztás „charm”-on keresztül is, ami annyit jelent, hogy ha példáúl a Windows 8-ban lévő Mail alkalmazással egy levelet szeretnénk küldeni, akkor az elküldeni kívánt dokumentumokat, fényképeket nem kell csatolnunk, elég a Megosztás funkciót használnunk, melynek köszönhetően nem kell majd figyelnünk  a fájlok méretét és azok számát, hiszen ezek továbbra is a SkyDrive-on maradnak, ott tudja elérni őket a címzett.

Egy csatolt fájl

Egy csatolt fájl

A Metro stílusú alkalmazás mellett a SkyDrive elérhető lesz a Windows Explorer-ből is. Tulajdonképpen ez az a lehetőség, aminek a megvalósítását már régóta kérték a felhasználók a Microsoft-tól, hiszen így lenne a legkönnyebb elérni a tárhelyünket, menedzselni az ott lévő fájljainkat, újakat feltölteni. Nos, úgy néz ki, hogy a közeljövőben kézhez kapjuk ezt a programot, melynek telepítése után a SkyDrive fiókunk közvetlenül az Intézőből lesz elérhető. Alapértelmezetten a %userprofile%SkyDrive mappába szinkronizálódik a fiókunk tartalma és folyamatosan naprakész lesz. Nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy esetleg túl sok erőforrást használna a háttérben, az alábbi képen az látszódik, hogy egy 500MB-os fájl feltöltése közben az alkalmazás mennyire veszi igénybe a CPU-t.

A SkyDrive alkalmazás CPU használata egy fájl feltöltése közben - kék a teljes CPU használat, a fekete pedig az alkalmazásé

A SkyDrive alkalmazás CPU használata egy fájl feltöltése közben – kék a teljes CPU használat, a fekete pedig az alkalmazásé

Természetesen az alkalmazás a régebbi Windows-t (Vista és Windows 7) használok számára is elérhető lesz, nem csak a Windows 8-at használok vehetik majd igénybe annak szolgáltatásait. És akkor két érdekesség: lehetőség lesz majd még több tárterületet igénybe venni (ennek mikéntjét nem részletezi az írás) és ha a Windows Explorer-en keresztül töltünk fel fájlokat, akkor a maximális fájlméret 2GB.

SkyDrive a Windows Explorer-ben 1.

SkyDrive a Windows Explorer-ben 1.

SkyDrive a Windows Explorer-ben 2.

SkyDrive a Windows Explorer-ben 2.

 Persze nem kell a fájljainkat a felhőben tárolni (főleg nem mindet), viszont a SkyDrive segítségével megoldható az, hogy mégis hozzáférjünk azokhoz könnyen, még akkor is, ha nem azelőtt a gép előtt tartózkodunk, amin éppen rajta van egy kívánt dokumentum. Ehhez nem kell mást tennünk, mint feltelepíteni a gépünkre a SkyDrive alkalmazást és azon belül engedélyezni azt, hogy távolról is elérhessük azt a gépet. Majd bejelentkezünk a skydrive.com-on és a „Devices” menüpont alatt kiválasztjuk azt a számítógépet, amin a kívánt fájl található. Persze, ehhez bekapcsolva kell lennie az adott gépnek.

Távoli elérés SkyDrive.com-on keresztül

Távoli elérés SkyDrive.com-on keresztül – érdemes megfigyelni a tárterület méretét

Természetesen a biztonságra is gondoltak a Microsoft fejlesztői. Abban az esetben, hogy ha egy nem megbízható számítógépről akarjuk elérni távolról valamelyik eszközünket egy kódot fog küldeni a rendszer egy általunk már korábban megadott alternatív e-mail címre vagy pedig SMS formájában egy telefonszámra.

Biztonsági ellenőrzés 1.

Biztonsági ellenőrzés 1.

Biztonsági ellenőrzés 2.

Biztonsági ellenőrzés 2.

És összefoglalásképp érdemes megtekinteni az alábbi videót, ahol a fentebb részletezett megoldásokat mutatják be röviden. Ha minden jól megy, akkor az elkövetkező néhány hónapban a felhasználók is hozzáférést kapnak ezekhez az újdonságokhoz.

A SkyDrive és a Windows 8 kapcsolata” bejegyzéshez ozzászólás

Add Comment RegisterMINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>